Arundhati Roy

Nascuda a l'estat de Meghalaia, a la Índia, al 1961, Arundhati Roy va estudiar arquitectura a la universitat de Delhi, però les seves passes la convidarien aviat a recórrer camins ben diferents.

Des de ben jove va ser una dona molt independent i lluitadora. Als 16 anys vivia a una cabana i venia ampolles per guanyar-se la vida. Després d'un primer matrimoni amb l'arquitecte Gerard da Cunha, al 1984 va conéixer a Pradeep Kishen, qui es convertiria en el seu segon marit, i va començar a treballar al cinema, fent el paper d'una vilatana a la pel.lícula Massey Sahib. Més tard va començar a escriure els guions de les pel.lícules  In which Annie gives it those ones i Electric moon i de la sèrie de televisió The bayan tree.

Però el veritable èxit li arribaria en publicar la seva primera novel.la El déu de les coses petites.


Aquesta novel.la va sorprendre molt gratament a lectors d'arreu del món, pel seu llenguatge encisador, ple de colors, de parfums i de sensacions a les que no estàvem gaire acostumats als anys noranta. Amb més de vuit milions d'exemplars venuts a tot el món, va ser traduïda a 47 idiomes.Tot feia presagiar que el gran èxit d'aquella primera novel.la la portaria a escriure'n moltes més, però no va ser així.

Arundhati Roy va continuar escrivint, però es va dedicar a l'assaig, a la no ficció. Tal com ella mateixa ha explicat en algunes entrevistes que li han fet els darrers anys, només podia escriure ficció quan estava contenta, però després d'El déu de les coses petites, no ha tingut masses motius per estar contenta. Per això ha escrit no ficció, per això s'ha dedicat a donar veu als seus escrits a totes aquelles persones que tenen por de fer servir la pròpia veu per defensar els seus interessos. Molt crítica amb el capitalisme i amb la política i el sistema de castes que continua imperant a India. 

El seu activisme compromès en favor de les classes més febles i de preservar el medi ambient, l'ha convertit en una dona tan admirada com rebutjada al seu propi país, fins al punt d'haver passat alguna nit al calabós i d'haver rebut amenaces de mort per part de l'establisment. Els seus articles, les seves entrevistes i els seus llibres l'han anat convertint en una de les 100 persones més influents de tot el món.

Persona valenta, enèrgica i determinada a no callar mai el que pensa, Arundhati Roy no ha dubtat a definir la guerra d'Irak com la més cobarda de la història ni a defensar el dret a la indepèndencia que reclamen els musulmans de la regió de Kashmir, perquè considera que el que importa no és ser islamista o hinduista, sinó el fet de formar part d'una majoria o d'una minoria. Les majories sempre tendeixen a ofegar a aquells que estan en clara inferioritat de condicions. També ha deixat anar en alguna de les entrevistes que li han fet que ella ha plorat per una vall, però no podria plorar per un país.

Al 2017 va tornar a sorprendre amb la publicació de la seva segona novel.la El ministeri de la felicitat suprema, vint anys després del gran èxit d'El déu de les coses petites.

Entre la seva extensa obra literària, podem trobar aquests títols:

Novel.la:

- El déu de les coses petites- Premi Booker al 1997 - Editorial Empúries- 1998
- El ministeri de la felicitat suprema- 2017- Anagrama- Seleccionada pel Premi Man Booker Prize de 2017 i finalista del Premi National Book Critics Circle Award de 2018.

Assaig:

- El final de la imaginació - 1998 - Anagrama.
- The cost of living- 1999- Flamingo.
- The Greater Common Good- 1999 - Bombay: India Book Distributor.
- L'àlgebra de la justícia infinita- 2001- traduïda per Editorial Empúries al 2003.
- Power Politics- 2002- Cambridge: South End Press.
- Retòrica bèl.lica- 2003- Anagrama.
- An Ordinary Person's Guide To Empire- 2004- Consortium.
- The Checkbook ant the Cruise Missile: Conversations whit Arundhati Roy. Interviews by David Barsamian. Cambridge: South End Press.
- The Shape of the Beast: Conversations with Arundhati Roy.- 2008-  New Delhi: Penguin.
- Listening to Grasshoppers: Field Notes on Democracy- 2010- New Delhi: Penguin.
- Broken Republic: Three Essays- 2011- New Delhi: Hamish Hamilton.
- Walking whit the Comrades- 2011- New Delhi: Penguin.
- Kashmir: Te Case for Freedom- 2011- Verso.
- Espectres del capitalisme- Capitán Swing- Madrid- 2015
- Coses que poden i no poden dir-se (converses i assajos amb Edward Snowden)- 2018- Manresa: Tigre de paper. Col. Urpes.
- El meu cor sediciós- Anagrama- 2020
- La pandèmia és un portal- 2020

Articles destacats:

- La guerra més covarda de la història- 2009
- Caminant amb els camarades - 2010
- Com el poder de les corporacions ha convertit la riquesa en filantropia pel control social- 2016



De vegades creiem que la millor manera de conèixer altres cultures és viatjar. I segur que no ens equivoquem, doncs els viatges ens fan descobrir racons i històries diferents a les que estem habituats en el nostre cercle conegut. Però poques vegades un viatge turístic ens pot arribar a obrir les portes de la realitat de cap poble, perquè el que intentem és seguir itineraris pensats precisament pels turistes. Així, tornem a casa carregats de souvenirs i de fotografies de llocs idíl.lics, però sense haver interactuat amb la població autòctona d'aquests indrets. Sense haver-nos atrevit a anar més enllà d'un contacte purament comercial allà on fem les nostres compres o de cortesia a la recepció dels hotels on ens hem allotjat.

Per conèixer realment un poble, la millor estratègia és la de llegir als seus escriptors. Més quan estan tan compromesos amb el benestar dels seus compatriotes i la preservació dels seus paisatges boscosos i dels seus recursos naturals com ho ha estat sempre l'Arundhati Roy. 

De vegades ens costa molt llegir sobre la cara més cruel de la realitat. Ens dol sentir veus que parlen d'allò que no voldríem sentir, perquè sempre ens és més gratificant quedar-nos amb la cara idíl.lica dels llocs que visitem o somiem visitar algun dia. Però només la descoberta d'aquestes veritats que tants governs voldrien silenciar per sempre ens farà persones realment lliures i dignes de la nostra existència.




Estrella Pisa







Comentaris

Entrades populars

Intimitats de Parelles

La Salpêtrière de Charcot

La Llibertat de ser un mateix

El Dret a Aprendre

Els Capricis del Destí