Xavier Bosch

Hi ha persones que ja neixen amb un do especial. Algunes destaquen ben aviat en l’art, o en la música o la dança. N’hi ha d’altres que, al mateix temps que aprenen a parlar aconsegueixen adaptar-se a les paraules, arribant a dominar-les i fent-les servir per establir comunicacions més satisfactòries amb els altres.
Tal és el cas del periodista i escriptor Xavier Bosch. Nascut al 1967 a Barcelona, va estudiar ciències de la informació i ha treballat sempre amb les paraules. Ha treballat a la ràdio, a la televisió i també  fent premsa escrita. A l’inici de la seva carrera, va ser corresponsal de La Vanguardia a Strasburg i agregat de premsa del Consell Europeu.

Ha aconseguit diferents premis, com l’Ondas pel programa “Alguna pregunta més?”. També ha estat un dels impulsors del diari Ara i durant un any va dirigir el diari Avui.
Ha cultivat l’humor, el periodisme esportiu i les entrevistes, desenvolupant els rols de director  i presentador a programes com Un tomb per la vida, Àgora i Aquest any, cent. Ha estat el creador de formats televisius com El gran dictat i radiofònics com El món a RAC 1. Al 1996 també va escriure una obra de teatre, El CuléKule, de la que la Companyia Focus va fer més de cent representacions al Teatre Arnau.
Home polifacètic, a banda de les seves col.laboracions en diferents mitjans de comunicació, també va trobar temps per dedicar-se a la literatura, sorprenent-nos amb aquest domini de les paraules que sempre l’ha caracteritzat.
A la seva obra podem trobar narrativa breu i novel.la:

NARRATIVA BREU:
-          Jo, el simolses- Editorial La Magrana- 1992
-          Estimat diari- 1996
-          Vicis domèstics- Editorial La Magrana- 1998
-          Catalunya- en col.laboració  amb la il.lustradora Pilarín Bayés- Editorial Mediterrània- 2018
NOVEL.LA JUVENIL:
-          La màgia dels reis- Columna – La Galera – 1994
NOVEL.LA
-          Se sabrà tot- Editorial Labutxaca- 2009- Premi Sant Jordi de Novel.la
-          Homes d’honor- Proa- 2012
-          Eufòria- Proa- 2014
-          Algú com tu- Editorial Labutxaca- 2015- Premi Ramon Llull
-          Nosaltres dos – Columna – 2017
-          Paraules que tu entendràs- Columna- 2019

És precisament en aquestes darreres novel.les on ha explorat de manera més exhaustiva el món dels sentiments i on les paraules han cobrat major protagonisme. Entendre’s amb els altres no és un exercici fàcil. Les paraules sempre són un arma de doble fil que es poden interpretar de moltes maneres en funció de les experiències prèvies que cadascú tingui amb aquestes mateixes paraules i els seus possibles significats. El mateix passa amb la importància que li volem donar a la veritat. N’hi ha moltes de veritats dins de cada persona i no tenen per què coincidir amb les veritats dels altres. Ni en intensitat, ni tampoc en nivell d’importància.
El propi autor resumeix la seva darrera novel.la amb aquestes paraules: “Mai a la vida havia estat tan fàcil tenir una aventura, però mai havia estat tan difícil mantenir un secret. La principal causa del divorci és el matrimoni. L’avorriment, la rutina, la convivència, el dia a dia... porten a buscar estímuls a fora”.

Estrella Pisa

Comentaris

  1. Uau!! jo crec que he de llegir a aquest home quan mes aviat millor. Sobre si el matromoni i les relacions de buscar vida fora del matrimoni es tot un mon i crec que porta raó però de vegades ens quedem aguantant tot i sabent l'aborriment. Una salutació!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que si llegeixes Paraules que tu entendràs, t'agradarà.

      Un forta abraçada, Keren.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars

Intimitats de Parelles

La Llibertat de ser un mateix

El Dret a Aprendre

Els Capricis del Destí

La Salpêtrière de Charcot