La veu de la innocència

El món de la literatura és tan ampli que dona per dividir-lo en diferents gèneres, segons la temàtica que tracten els llibres i la forma que trien els seus autors per desenvolupar-la, però també segons l’edat dels potencials lectors de cada obra.

Així, a les llibreries, a les biblioteques i a les fires dels llibres ens podem trobar amb llibres per a nens, llibres per a adolescents i llibres per a adults. Els lectors que es deixen influir per les recomanacions dels editors dels llibres en referència a les franges d’edat a que van destinats els seus títols, poden caure en la terrible errada de perdre’s grans obres només pel fet de que algú els pugui considerar molts grans per llegir segons què.

Hi ha un llibre destinat al públic més jove que tot adult hauria d’haver llegit. De petit o de gran, tant se val, perquè els seus missatges senzills no deixen indiferent a ningú. Aquest llibre és El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry.



El seu autor es va basar en una experiència personal al desert del Sahara al 1935, quan ell i un seu company van patir una averia a l’avió amb el qual es disposaven a batre un record de velocitat entre París i Saigó. Ells van ser rescatats per un beduí, quatre dies després per un beduí. Però la seva ment va quedar atrapada a aquell desert fins que va crear el personatge del petit príncep, un nen que viu tot sol a un petit asteroide, que té tres petits volcants que ha d’escurar cada setmana, una rosa capritxosa de la que cuida amb tots els seus sentits i uns baobabs que ha de mantenir a ratlla per evitar que les seves fortes arrels acabin desintegrant l’asteroide.

La repercusió d’aquesta petita història va ser tan gran, que avui dia és gairebé impossible trobar algú al món que no conegui al seu protagonista.

En un llibre de no més de setanta pàgines, comptant els dibuixos del propi autor, l’Antoine de Saint-Exupéry en té prou per retratar-nos diferents tipus de persones i fer-nos reflexionar sobre les nostres pròpies actituds davant la vida. Ens recorda el que molts altres ens han explicat abans i després d’ell: que els únics éssers humans que tenen sentit comú són els nens, fins al dia que l’acaben perdent per la mala influència dels adults.

A Léon Werth

Demano perdó als nens per haver dedicat aquest llibre a una persona gran. Tinc una bona excusa: aquesta persona gran és el millor amic que tinc al món. Tinc una altra excusa: aquesta persona gran ho pot entendre tot, fins i tot els llibres per a nens. Tinc una tercera excusa: aquesta persona viu a França, on passa gana i fred. I és clar, necessita molt que la consolin. Si amb aquestes excuses no n’hi ha prou, vull dedicar aquest llibre al nen que va ser aquesta persona gran. Totes les persones grans han començat essent nens. (Però n’hi ha poques que se’n recordin.) Doncs corregeixo la dedicatòria:

A Léon Werth quan era petit.


                          Dedicatòria de l’autor d’El Petit Príncep, Antoine Saint-Exupéry- 1946


Aquest Petit Príncep ens ha deixat converses que a molts se’ns han impregnat al cor, com quan la serp li diu al desert que, entre els homes, sempre se sentirà sol o la guineu li revel.la el seu secret: l’essencial és invisible als ulls.

Al món hi han moltes roses, moltes guineus i moltes persones, però  totes deixaran de semblar-nos iguals en el moment que aprenem a mirar-ne algunes amb els ulls del cor. La rosa del Petit Príncep era única al món perquè era la rosa que ell havia cuidat. La guineu que apareix al llibre també era única al món, perquè era la que el Petit Princep havia domesticat i el propi Petit Príncep era únic al món per l’Antoine Saint-Exupéry perquè era el nen que ell havia imaginat i no pas cap altre. L’important no són els destinaris dels nostres sentiments, sinó el que aquestes persones, animals o flors ens fan sentir a nosaltres. De vegades no podem considerar-nos plenament desperts ni vius fins que el nostre cor comença a bategar amb força per una altra persona o per una altra causa que no tingui res a veure amb el nostre propi ego.

Gràcies a que a aquest aviador li donés per escriure, tots ens podem sentir una mica partícips del seu preciós univers i, quan mirem els estels, podem sentir que riuen i que, en un d’ells, un nen cuida de la rosa que més l’importa del món, perquè és la que el fa sentir viu.



Estrella Pisa

Comentaris

  1. Em mataràs, però no l'he llegit. I el meu germà si. Li vaa agradar tant que sempre repetia aquella famosa frase, "L'esencial es invible al ulls" te molta potència. Però m'agrada més llegir llibres que ningú hagi llegit. Es quasi com si fos una moda llegir tothom el mateix. Se que d'aquesta manera, mai tindré amb qui parlar de llibres però sóc així; descubrir noves cares , noves lletres. Potser faig alguna paradeta per raonar o millor dit llegir a la meva comunitat es així com vaig passant. Pero tinc tants llibres que m'agradaria llegir, per això de saber quins son de lectura obligatoria. Curiositat, diguem-ho així, potser d'aquesta manera se m'enten millor. Pero no viure prou per llegir a tots. Em dona pena.

    Una salutació!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Keren,
      M'haurien de matar a mi si jo poguès matar algú només pel fet de no haver llegit un llibre.
      De llibres, com bé dius tu, n'hi ha tants que fa pena que la vida no ens arribi per a llegir tots els que voldriem llegir.
      M'agrada això de que t'agradi llegir llibres que no acostuma a llegir ningú. Demostra que tens criteri propi, que no et deixes entabanar pel primer llibre que trobes, només perquè està de moda. Podem trobar llibres boníssims que gairebé no han tingut repercussió als mitjans de comunicació i llibres que no poden ser més dolents, que arriben a guanyar premis i a tenir moltes edicions.

      Al món de la literatura passa el mateix que a la resta de mons: els que surten més vegades a les fotos no vol dir que siguin els millors. Senzillament, són els que tenen menys vergonya i menys humilitat.

      Una forta abraçada!

      Elimina
  2. Un libro imprescindible, Estrella.
    Le Petit Prince es de esos libros que a todos nos viene bien leer para indagar en nuestro interior y descubrir esas cosas que deben ser fundamentales cada uno de nosotros.
    Has publicado un acercamiento muy directo e interesante.
    Un fuerte abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sin duda, Miguel, la lectura de este libro nos da mucho qué pensar sobre nosotros mismos, sobre el tipo de personas que somos y sobre aquello que nos mueve en la vida.

      Un fuerte abrazo.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars

Intimitats de Parelles

La Salpêtrière de Charcot

La Llibertat de ser un mateix

El Dret a Aprendre

Els Capricis del Destí